Misvisende av generalløytnant om digitalt grenseforsvar

Generalløytnant Morten Haga Lunde mener at vanlige nordmenn ikke vil bli berørt av digitalt grenseforsvar, unntatt når de vel vitende er i kontakt med en terrorist. Det er Haga Lunde som er misvisende.

I et debattinnlegg i Aftenposten 17. januar, kaller generalløytnant Morten Haga Lunde innholdet i Aftenpostens artikkel 16. januar som misvisende.  Der påstås det at E-tjenesten gis mulighet til å «overvåke all elektronisk kommunikasjon som krysser Norges grense»

Det er Morten Haga Lunde som er misvisende, ikke Aftenposten. Haga Lunde vektlegger kun det som skjer når E-tjenesten skal søke i allerede innsamlet datamateriale. Han nevner ikke med et ord at dette søket, som riktig nok er underlagt domstolskontroll, gjøres på data som allerede er hentet inn og lagret i et sentralt datalager.

Digitalt grenseforsvar, som er konseptet denne debatten har sin bakgrunn i, foreslår generell og omfattende innsamling av data som krysser den digitale norgesgrensen. All kommunikasjon som går mellom en bruker i Norge og utlandet er inkludert. Alle Facebook-meldinger, Dropbox-opplasting, eposter med mer er i målgruppen. Dette kan også inkludere datatrafikk mellom norsk bruker i Norge og en norsk tjeneste, fordi internett ikke bryr seg om landegrenser når trafikken styres.

Enkelt sagt er det snakk om at E-tjenesten vil samle inn både metadata og innhold. Metadata er informasjon om hvem du kommuniserer med, og delvis hva du kommuniserer om (eks. hvilke nettsteder du besøker). Innhold kan være teksten i epostene og Facebook-meldingene dine, samt bildene og dokumentene du laster opp til Dropbox.

Det er ikke slik at absolutt all kommunikasjon fanges opp, men behovet er definert så bredt at sjansen for at din kommunikasjon vil bli inkludert i datainnsamlingen på ett eller flere tidspunkt er meget stor. Det er heller ikke gitt at E-tjenesten er i stand til å bruke alt det de fanger opp. Mange tjenester krypterer informasjonen som sendes. Blant disse er Facebook og Dropbox. Men E-tjenesten gir også uttrykk for at de søker å omgå kryptering, så hvor trygg skal en vanlig ikke-teknisk innbygger kunne føle seg på at deres lovbeskyttede privatliv ikke invaderes?

Problemet med digitalt grenseforsvar er ikke bare at E-tjenesten – og andre etter hvert – kan finne informasjon når de søker. Hovedproblemet er den generelle og omfattende datainnsamlingen i seg selv. Kort sagt har ikke ditt og mitt privatliv noe i E-tjenestens datalager å gjøre, såfremt det ikke foreligger begrunnede mistanker om noe kriminelt mot oss.

At vanlige nordmenn i det hele tatt skal kunne risikere at deres kommunikasjon og dokumenter skal havne i et sentralt lager hos E-tjenesten er særdeles invaderende. Det hjelper ikke at en egen domstol, som er opplært av E-tjenesten og holder til i deres lokaler, skal godkjenne alle E-tjenestenes søk i dette datalageret.

Generalløytnant Morten Haga Lunde vektlegger bare deler av mekanismene i det digitale grenseforsvaret i sitt debattinnlegg. Denne tilbøyeligheten til skjevhet i informasjonsformidlingen er også en grunn til bekymring for hvordan E-tjenesten vil håndtere det offentlige informasjonsbehovet om forslaget skulle vedtas.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

About Helge T Blindheim